JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Mitäpä, jos tukisit näissä vaaleissa nuorta naista?

  • Mitäpä, jos tukisit näissä vaaleissa nuorta naista?

Viime eduskuntavaaleissa miehiä valittiin kansanedustajiksi 117 ja naisia 83. Epäsuhta sukupuolten välillä johtuu ennen kaikkea siitä, että miehet äänestävät useimmiten miehiä (75/25%) ja naisten äänet jakautuvat tasan mies- ja naisehdokkaiden välillä (50/50%). Åbo Akademissa tehty tutkimus kertoo, että miesten sukupuolenmukaisen äänestystavan ansiosta miehet saivat koko maassa noin 60 prosenttia annetuista äänistä. Tilanne on ollut suunnilleen samalla tasolla eduskuntavaaleissa koko 2000-luvun ajan.

 

Nuoria alle 30-vuotiaita kansanedustajia valittiin viime vaaleissa 14 ja heistä kuusi oli naisia. Tämä tekee nuoret naiset pahasti aliedustetuksi ryhmäksi. Nuorten naisten tie politiikan huipulle on muutenkin kivisempi, jos katsotaan vaikkapa vaalirahoituksen hankkimista tai ehdokkuuteen kohdistuvaa epäasiallista käyttäytymistä. Miesehdokkaiden kampanjoiden keskimääräinen rahoitus on noin 20 prosenttia suurempi kuin naisten. Naisehdokkaat saavat osakseen myös enemmän ja rajumpaa henkilöön menevää kommentointia ja häirintää somessa ja vaalikentillä kuin miehet.

 

Vaikka sitten saataisiinkin tasattua miesten ja naisten jakaumaa eduskunnassa, eivät ongelmat lopu siihen. Eduskunnassa valiokuntapaikat tai ministerien salkut tuppaavat jakautumaan nekin vahvasti sukupuolen mukaan. Suurten puolueiden puheenjohtajiksi ja eduskuntaryhmien johtajiksi nousee lähes aina mies. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pääministerin paikalle on tosiasiallisesti tarjolla vai yhtä sukupuolta.

 

Samaan aikaan naisia ja etenkin nuoria naisia koskevia kysymyksiä käsitellään kuitenkin eduskunnassa valtavasti. Naisten työurat eivät etene niin kuin toivoisi, eikä palkkakehitys niin kuin on tarkoitus. Tämä heijastuu vahvasti myös nuorten naisten tulevaisuuteen. Kun ajatellaan vaikkapa eläkkeitä, ne ovat suoraan suhteessa elämän aikana kertyneisiin palkkatuloihin. Naiset tekevät myös miehiä enemmän määräaikaisia ja osa-aikaisia töitä ja he kantavat edelleen suuremman hoivavastuun läheisistään päivätyönsä ohella. Ensi kauden tärkeimpiä uudistuksia on perhevapaauudistus.

 

En tietenkään tarkoita, että miehiä tai muunsukupuolisia koskevia tasa-arvo-ongelmia ei olisi. En myöskään tarkoita, että ehdokas pitäisi valita ennen kaikkea sukupuolen perusteella tai että vain naiset voivat ajaa naisten asioita. Haluan kuitenkin näin naistenpäivänä herättää ajattelemaan, että mahdollisuuksien tasa-arvo politiikassa ei ole valmis.

 

Tässä ajatuksia, miten voit parhaalla mahdollisella tavalla juhlistaa naistenpäivää:

  • Liity jonkun naisehdokkaan tiimiin ja tarjoa aikaasi ja apuasi

  • Lahjoita pieni summa rahaa jonkun naisehdokkaan kampanjaan

  • Kehu nainen päivässä. Puolusta naisehdokasta, kun huomaat hänen saavan somessa asiatonta kommenttia

  • Etsi arvojasi lähimpänä oleva naisehdokas ja äänestä häntä 14.4!

 

Janika Takatalo

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän SamiLepist kuva
Sami Lepistö

Mitäpä jos jokainen tukisi sitä ehdokasta, jonka kokee päteväksi ajamaan itselle tärkeitä asioita. Riippumatta sukupuolesta. Aika häpeämätöntä käyttää Naistenpäivää keppihevosena omalle varainkeruulle.

"Etsi arvojasi lähimpänä oleva NAISEHDOKAS ja äänestä häntä 14.4!"
Eikö yhtään hävetä?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Paikallisen Kokoomuksen kansanedustajan ja kärkiehdokkaan ainoa osaaminen on siistiin jakkupukuun pukeutuminen. Kertaakaan en ole kuullut häneltä mitään mielipidettä.

Käyttäjän Veli-MattiPoikela kuva
Veli-Matti Poikela

En kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään miksi naiseus tai mieheys toisi lisäarvoa yhtään mihinkään. Osaaminen ja kokemus ovat niitä elementtejä joiden perusteella ihminen tulee arvottaa työelämässä eikä mitkään ulkoiset ominaisuudet.

Epäsuhta kansanedustajien sukupuolijakaumassa ei johdu mistään äänestyskäyttäytymisestä vaan siitä, että miehiä on enemmän toimijoina politiikan ruohonjuuritasolla jolloin on selvää, että tästä massasta nousee myös enemmän miehiä eduskuntaan.

Toimituksen poiminnat