JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Lapsia ja nuoria on suojeltava saalistajilta

  • Janika Takatalo: "Lapsia ja nuoria on suojeltava"
    Janika Takatalo: "Lapsia ja nuoria on suojeltava"

”Ei voi olla niin, että Suomesta hakee turvaa ja sen jälkeen aiheuttaa itse turvattomuutta”, sanoi sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) aamutv:ssä. Oulussa paljastunut seksuaalirikosvyyhti on aiheuttanut paljon ahdistusta ja nostanut pintaan kysymyksiä, kuten ”Mitä nyt tehdään?”. Tällainen ei saa päästä leviämään, vaikka valitettavasti en usko Oulun olevan ainut kaupunki, jossa lasten ja nuorten saalistusta on tehty.

Seksuaaliset hyväksikäytöt jäävät helposti piiloon häpeän takia. Etenkin lapset ja nuoret päättävät usein salata tapahtuneen lähipiiriltään, koska heitä on uhkailtu tai he eivät muista syistä uskalla kertoa asiasta. Meidän tulisi puuttua tähän lisäämällä vanhempien ymmärrystä ja tietoisuutta erilaisista sosiaalisen median viestipalveluista, jotta he osaisivat kysyä oikeita kysymyksiä ja valvoa sovellusten turvallista käyttöä.

Lisäksi koulun, kodin ja viranomaisten yhteistyötä on lisättävä. Hyviä tuloksia on saatu esimerkiksi Ankkuri-toiminnan avulla, jossa poliisista, sosiaalitoimesta, terveydenhoidosta ja nuorisotoimesta koostuvat tiimit yrittävät ratkaista nuoren kokemia ongelmia moniammatillisesti. Lounais-Suomen poliisissa Ankkuri-tiimit toimivat tällä hetkellä Turussa, Salossa, Raumalla ja Porissa. On sanomattakin selvää, että poliisi ja muut viranomaiset tarvitsevat enemmän resursseja siihen, että he voivat yhdistää tietoja ja huomata ongelmatilanteet mahdollisimman varhain.

Olemme tottuneet ajatukseen Suomesta yhtenä maailman turvallisimmista maista. Oulun järkyttävistä seksuaalirikoksista epäillyt ovat turvapaikanhakijataustaisia Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueen valtioista. Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että kyse on yksilöistä eikä kollektiivisesta syyllisyydestä. Ihonväri tai kansalaisuus ei tee kenestäkään rikollista, vaan ihmisen omat valinnat. Turvapaikanhakuprosessia tulisi uudistaa niin, että apu kohdistuu todella suojelua tarvitseviin ja siihen oikeutettuihin henkilöihin.

Vuonna 2015 Eurooppaan saapui pakolaisaalto, johon ei oltu osattu riittävästi varautua ja jota ei vieläkään ole kunnolla saatu ratkaistua. Mielestäni tehokkainta olisi perustaa EU:n ulkorajoille vastaanottokeskuksia, joissa hakemukset käsiteltäisiin ja josta sitten turvapaikan saaneet ohjattaisiin väkiluvun tai muun mittarin mukaan heidät vastaanottavaan valtioon. Tämä olisi paitsi tehokasta, myös inhimillisesti parempi ratkaisu. Se vähentäisi salakuljettamista Euroopan maasta toiseen ja myös vähentäisi turhautumista, kun jossain jäsenmaassa jo alkanut kotoutuminen vaihtuisikin käännytykseen.

Euroopan tason ratkaisun löytymisessä voi vielä kestää, joten on tärkeää, että myös kansallinen lainsäädäntömme on näiltä osin kunnossa. Vakaviin rikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta on voitava perua Suomen kansalaisuus. Ylipäänsä kansalaisuuden, karkotusten ja palautusten ehtoja on tarkistettava. Eduskunnassa on myös käsittelyssä parhaillaan rangaistuspolitiikan kiristämispaketti, joka sisältäisi uuden rikosnimikkeen, lapsen törkeän raiskaamisen, josta maksimirangaistus olisi 12 vuotta. Vakavien rikosten seurausten on vastattava kansalaisten oikeustajua, ja mielestäni selkeä linja on tiukentaa lapsiin ja muihin puolustuskyvyttömiin kohdistuneiden rikosten rangaistuksia. Toivottavasti lakihankkeet ehtivät edetä ripeästi vielä tällä hallituskaudella.

Turvallisuus on perustarve, ja meidän on suojeltava etenkin lapsia ja nuoria pahalta. Kenenkään ei tule joutua elämään arkeaan pelossa.

Janika Takatalo
kaupunginvaltuutettu ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja
Turku

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Niin teillähän ei ole ollut kuin mitä 12v putkessa aikaa tähän mutta mitään ette saaneet aikaiseksi,vaihtoon koko puolue.Ette edes saaneet perussuomalaisten hallitusohjelmaan tuomia ja teidän kanssa sovittuja asioita aikaan joten turha nyt on lässyttää enään.Toki voisitte erottaa Mykkäsen ja Orvon sopimattomana tehtäväänsä olisihan se jo alku.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Noin-kymment%C...

Kuten tilastoista näkee, niin Lähi-idästä ja Afrikasta tulleet ovat reilusti yliedustettuina raiskaustilastoissa. Tämän kaltaista maahanmuuttoa on Ruotsiin tullut jo vuosikymmeniä, eivätkä hekään ole löytäneet lääkkeitä raiskausten vähentämiseksi, miten olisi maahanmuuton vähentäminen humanitaarisin perustein?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ikävä kyllä lapsien ja nuorien naisien suojelu saalistajilta on jo myöhäistä, kun maahan on hankittu noin 350 000 ulkomaalaisperäistä, joiden joukossa on paljon islamilaisittain naisiin käyttöesineinä suhtautuvia nuoria arabimiehiä.
Heitä ei voi uudelleenkasvattaa pois islamilaisista opeista, joihin heidät on aivopesty lapsesta alkaen.

Heidän tulisi olla jälleenrakentamassa kotimaataan, mutta he ovatkin täällä pääministerin kansainvälisessä mediassa talomainoksellaan houkuttelemina yhteiskunnan elätteinä

"Mies on naisen pää, koska Allah on toisia suosinut enemmän kuin toisia ja koska mies elättää vaimo­aan. Hurs­kas vaimo on nöyrä ja vartioi siveyttään, koska Allah on antanut sen vartioitavaksi. Jos pel­käätte vaimonne olevan uppiniskainen, varoittakaa häntä, välttäkää häntä vuoteessa ja lyökää häntä, mutta jos hän sitten tottelee teitä, älkää ahdistako häntä enää. Allah on Korkea, Mahtava."
(Koraani 4:34)

Profeetta Mohammadin lapsivaimo Aiša onkin koraanin ylistämä tavoite ja ihanne monelle arabimiehelle.
Viite:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ai%C5%A1a

Pääministeri Sipilän ilmoitus talonsa luovuttamisesta pakolaisien käyttöön levisi kansainväliseen mediaan,se tulkittiin arabimaissa suoranaiseksi kutsuksi Suomeen, ja heitä saatiinkin noin 30 000.
Viite:
https://yle.fi/uutiset/3-8282743

Heidän mukanaan Suomeen saapui islamilainen asenne ja opit naisista alempiarvoisina käyttöesineinä.

Päättäjien medialukutaito on todella heikko.
Viite:
"Tutkimus: Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleiden keskuudessa raiskausrikollisuus on 17 kertaa yleisempää kuin kantasuomalaisten keskuudessa"
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Noin-kymment%C...

Vanha sanonta "sitä saa mitä tilaa" pitää paikkansa.

Käyttäjän SeijaHynninen kuva
Seija Hynninen

Tässä aletaan taas kääntää syyttävää sormea, vanhempiin ja uhreihin päin. Eihän idea huono ole , mutta kun sitä teiniä ei voi valvoa 24/7, etkä ratsata sen puhelinta ja muita laitteita jatkuvasti, liekö se laillistakaan ?!
Ja nuoruudessa on se hurjapuoli ,kuvitellaan olevamme kuolemattomia ja voittamattomia, toisaalta niinhän me aikuisetkin usein ajatellaan, ei se paha osu omalle kohdalle ,se tapahtuu vain muille !

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On tietysti itsstään selvää, että rikollinen on syyllinen tekemäänsä rikokseen. Tässä ei liene kenellekään mitään epäselvää. Mutta ymmärrän kyllä jos vanhemmilla on vähän syyllisyydentuntoja, eivätkä ne ehkä kokonaan aiheettomia ole. Voisi kuvitella että kyllä se jotenkin näkyy että nyt ei kaikki ole kohdallaan. Toisaalta nuoret ovat kyllä aika usein melko umpimieliisä ja taitavia salaamaan asioita jotka heitä hävettävät. Sehän on valittevan usein niin että hyväksikäytön uhri kokee aiheetonta häpeää kun taas rikollinen ei häpeä mitään. Kyllä kai tässä nyt pitää miettiä enemmän sitä, miten vastaavat tapahtumat ehkäistään. Se, miksi traumatisoitunut lapsi ei kerro mahdollisesti kenellekään kokemuksista, on teon ja lukemattomien tekijöiden seuraus. Ne teot pitäisi pystyä estämään. Joissain tapauksissa vanhempien hereillä olo saattaa estää pahimman toteutumisen, mutta ei aina.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Lainsäädäntötyön suurin ongelma on niiden piilovaikutukset. Jos nuoren itsemääräämisoikeus tms. on suurempi kuin vanhemman tiedonsaantioikeus, niin olemme jo pahasti paitsiossa. Lapsia ja nuoria tulisi voida suojella niin netin saalistajilta kuin kotien hyväksikäyttäjiltä. Oulun rikokset ovat kuvottavia. Ne eivät ole poikkeuksellisia, sillä Suomessa on esim. joihinkin uskontokuntiin liitettyjä hyväksikäyttörinkejä, jotka ovat yhteisöjen tiedossa, mutta niihin ei puututa millään tavoin. Onko tämä maassa maan tavalla -toimintaa, vai millaisena se on ymmärrettävä?

Lainsäädäntötyön kehittäminen tarpeita vastaavaksi on hidasta, mutta hyväveli-järjestelmän ylläpitämällä haluttomuudella on osasyynsä. Rikoslakien käyttö eri oikeusasteissa on sangen kirjavaa ja voin vain arvailla näiden vaikutusta rikoksen tekemiseen mieltyneiden mielessä. Tapausten käsittely antaa kuvan myös siitä, että Suomessa uhrit ovat lainsuojattomia. Tästä esimerkkinä https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-oli-vakiv...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Olet tainnut unohtaa otsikosta "ulkomaalaisilta"saalistajilta - siitähän kirjoituksessa on kyse, että ne ulkomaalaiset tulevat tänne saalistamaan naisia ja lapsia, eikö?

Harmi ettei poliitikkoja kiinnostanut ottaa kantaa yhtä tulisesti viimevuonna ilmi tulleeseen Pohjanmaalla tapahtuneeseen systemaattiseen lasten ja nuorten hyväksikäyttöön, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä, ja jonka tekijöitä ja syyllisiä on omissa piireissä suojeltu ja salattu.
Mutta eihän tämä tietenkään ole sama asia...
Nyt asiaan on hyvä herätä, kun uhka on tullut ulkomailta ja Suomessa ihmisten kuplat ovat menneet rikki, kuplassa elämäinen on helpompaa kun uhka ja syntipukit löytyvät ulkomaalaisista rikollisista.
Islam on ihan kauhea uskonto - myönnetään, mutta niin ne hirviöt on soluttautuneet jokaiseen uskontoon, se voi tietysti tulla yllätyksenä...

Joten suosittelen taas laittamaan siteen silmille, kun lakeja on muutettu koskien ulkomaisia rikollisia ja olemme saaneet kohistua kansakuntana tästä kauheasta asiasta seuraavat puolivuotta. Monista kaupoista jaa todella tyylikkäitä näkösuojia, suosittelen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tietenkin lestadiolaisuuteen pätee sama kuin kaikkiin uskonlahkoihin: mikään niistä ei hyväksy seksuaalista väkivaltaa, kaikkien piirissä sitä tapahtuu. Kun joku nettikirjoittelija puhuu "pedofiiliuskonnosta", hän puhuu kaikista maailman uskonnoista ja ateisteista myös, myönsipä hän sitä tai ei.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Totta kai puhun!
Minua itseäni vain ärsyttää se kuinka yksi uskonto (tässä tapauksessa Islam) on jotenkin leimattu erityisen pedofiliarikkaaksi uskonnoksi, kun sitä tapahtuu kaikkialla, myöskin ne yksilöt saattavat syyllistyä pedofiliaan, jotka eivät mitään uskontoa tunnusta.
Se että yhdestä yksi uskon suuntaus on leimattu jättää varjoonsa sen kaiken muun paskan mikä pitäisi pystyä tiedostamaan myös!!! Mutta kun ei...

Petri Hämäläinen

Joo - Vihreille syy on kaikissa uskonnoissa tai netissä. Itse asiassa kaikissa muissa paitsi pakolaisisa tai heissä itsessään.

Irak on maa jossa lapsiavioliitto on normi ja laki sallii 9-vuotiaiden naimisen.

Tämän monikulttuurin helmen satoa nyt kerätään. Lapsiuhrein.

https://www.pri.org/stories/2018-08-13/early-marri...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

https://www.youtube.com/watch?v=F-1mm8hJwVo

Ei sitä lapsiavioliittoa ole kielletty kunnolla USAssakaan, viime vuonna Luisianassa yritettiin ajaa lakia läpi joka kieltäisi lapsiavioliitot, niin kuvernööri käytti veto-oikeuttaan ettei laki menisi läpi, sanoen ettei hänellä ole oikeutta viedä ihmisten kulttuuria pois. Kulttuuria joka on ollut satoja vuosia USAssa normaalia...

Petri Hämäläinen

Näkisin tilastojen valossa eroja Irakin ja Yhdysvaltojen välillä ja näkisin että nämä heijastelevat merkittäviä kulttuurieroja ja eroa naisten asemassa.

Ero kun ainakin alle 15-vuotiaiden avioliittojen yleisyyden osalta on ainakin 1000 kertainen!

USA:ssa alaikäisen avioliittoja solmitaan noin 10000 vuodessa joka on suuruusluokkaa 0,5% vuodessa solmituista avioliitoista. USA:ssa alaikäisistä naimisiin solmituista 96%:a oli 16 tai 17 -vuotiaita. 4% oli 15-vuotiaita. Tätä nuorempia oli häviävän pieni osuus. Alle 15-vuotiaiden avioliittojen osuus kaikista vuosittain solmituista avioliitoista on USA:ssa siis maksimissaan suuruusluokkaa 0,005% tai alle (tarkka luku on huomattavasti alhaisempi).

Irakissa lapsiavioliittoja on 26% kaikista avioliitoista ja alle 15-vuotiaiden osuus 5% kaikista avioliitoista.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Child_marriage_in_...

https://www.pri.org/stories/2018-08-13/early-marri...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #13

On lapsiavioliittoja ja on järjestettyjä avioliittoja, jotkut lapset kihlataan vanhempien toimesta jo lapsina ja sitten vain ootellaan että tullaan täysi-ikäisiksi...
Kai tiedät, että myös Kiinassa ja Japanissa tää on ihan yleinen ja hyväksytty käytäntö, vähenemässä kyllä, mutta edelleen vanhemmilla on suuri valta päättää kenen kanssa sitä oikein liittoon mennään...

Viimevuonna oli dokumentti - voin linkata senkin jos tulee vielä vastaan - siitä missä puhuttiin juurikin vakoisten amerikkalaisten avioitumisista alaikäisten, jopa lasten kanssa. mutta totta kai asiat pitää nähdä eri valossa, kyllä se varmasti on traumaattisempaa siellä lähi-idässä kuin USAssa

Toimituksen poiminnat