JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Ilmastonmuutos torjutaan sinivihreällä talouspolitiikalla

  • Janika Takatalo: "Ilmastonmuutos ratkaistaan sinivihreällä talouspolitiikalla"
    Janika Takatalo: "Ilmastonmuutos ratkaistaan sinivihreällä talouspolitiikalla"

”Päättäjät, laittakaa minut ruotuun vaikka väkisin!”, aneli Docventuresin Riku Rantala paljon jaetussa kolumnissaanviime viikolla. Ilmastoahdistusta on muutenkin ollut tavallista enemmän ilmassa hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin jälkeen. Jos emme välittömästi saa päästöjä laskuun, ovat seuraukset maapallolle tuhoisat. 

Jokaisen ihmisen ilmastoystävälliset ratkaisut ovat osa suurempaa puroa, eikä pidä ajatella, ettei niillä olisi merkitystä. Kaikkein vaikuttavimmat ratkaisut kuitenkin tehdään kaupunginvaltuustoissa, eduskunnassa, EU:ssa ja kansainvälisillä areenoilla. Päästösitoumuksia tulee tiukentaa kaikilla näillä tasoilla ja ratkaisujen on sisällettävä niin verotukseen, budjetteihin kuin lainsäädäntöönkin vaikuttavia toimia.

Kaikkein tehokkaimmin ilmastonmuutos torjutaan sinivihreällä talouspolitiikalla. Verot ja eurot ovat vaikuttavia työkaluja, kun ne suunnataan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ensinnäkin saastuttavista valinnoista on tehtävä kalliimpia kuin ympäristöystävällisistä; hiilelle, jätteille ja muille ympäristöä pilaaville toiminnoille on saatava korkeampi hinta. Vastaavasti huojennuksia verotuksen kautta tulee ohjata kestäviin vaihtoehtoihin. Ihminen on rationaalinen toimija, joka muuttaa kulutustottumuksiaan viimeistään kukkaron sanelemana.

Myös budjetti on hyvä paikka vaikuttaa ilmastonmuutokseen kaikilla päätöksenteon tasoilla. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on ottanut Suomessa käyttöön kestävän kehityksen budjetoinnin, joka on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Siinä jokainen ministeriö arvioi, miten heidän käyttämänsä eurot edistävät tai haittaavat kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Pienellä muokkauksella tämä oli hyödynnettävissä niin kunta- kuin Euroopankin tasolla.

Ilmastonmuutosta ei ratkaista pelkästään käymällä kirpputoreilla tai kaatamalla kahviin kauramaitoa – vaikka nämä tärkeitä tekoja ovatkin. Ilmastonmuutos ratkaistaan äänestämällä valtaan päättäjiä, joilla on horisontti tarpeeksi kaukana ja jotka ovat valmiita toteuttamaan tiukkaa sinivihreää talouspolitiikkaa. 

Janika Takatalo
Puheenjohtaja
Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Onkohan sinulla nyt hyvin monen kertaluokan virhe noissa ajatuksissasi. Ajatus on tietysti hyvä ja ehdottomasti muodikas, mutta meikäläisellä kuntapolitiikalla ei ole ilmastonmuutokseen hitusenkaan vaikutusta. Voidaan perustllusti sanoa, että meidän kuuluu tehdä osamme, mutta tuo "ilmastonmuutos ratkaistaan ...." on kohteliaasti sanottuna naiivi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hiilidioksidi ei ole saaste,eikä se juurikaan vaikuta alati vallitsevaan ilmastonmuutokseen. Vouhkauksen syynä on helpon fossiilisen löpön ennenaikainen lopahtaminen, johtuen sitä kuluttavien määrän ja heidän kuluttamansa määrän kasvusta. Siinä sitä paniikin aihetta olisikin, mutta hiljaista on.

Pekka Iiskonmaki

Eikös ilmaston pidä ensin muuttua?

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ilmastonmuutos torjutaan (mikäli se vielä onnistuu) lopettamalla lentäminen, ulkomaanmatkailu, tuontiruuan syöminen, kotimaisella tuotanntoa suosimalla ja palaamalla 1800-luvun elintasoon. Siis mikäli koko maailma tekee yhtäaikaa samat liikut.

Meidän täytyy kysyä itseltämme: "What would Linkola do?"

http://asfalttikukka.blogspot.com/2018/10/muhammad...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Sinivihreitä ei ole Kiinassa eikä Intiassa, joiden maiden päästöt kasvavat jatkuvasti. Pariisin Ilmastonkokouksessa sovittiin, että Kiina ja Intia saavat kasvattaa päästöjään aina vuoteen 2030 saakka. Mitä sen jälkeen, siitä ei sovittu.

Suomen päästövähennykset auttavat vain Saksan Energiawendeä, joka tarvitsee lisää päästöoikeuksia pitääkseen hiilivoimalansa käytössä. Tässä yhtälössä päästöt eivät tule vähenemään yhtään ainoata grammaa.

Ei Suomen päästöt vähene tuulivoimaa rakentamallakaan. Tuulivoiman säätövoima on suomalainen ja ruotsalainen vesivoima. Kun tuulee, niin ostetaan vähemmän vesivoimaa Ruotsista ja, kun tuuli tyyntyy, niin sitten enemmän. Yhtään ainoata gramma päästöjen vähennyksiä ei tässä yhtälössä synny. Tähän ruotsalaisen vesivoiman käyttöön tulee muutos vasta sitten, kun Olkiluoto 3 toimii.

Jani Kuusela

Ilmastonmuutos ja väestönkasvu kulkevat käsi kädessä.

"Jos asioita ei saada paremmille raiteille tulee Afrikasta suuntautumaan lähivuosikymmeninä todennäköisesti kymmenien tai jopa satojen miljoonien ihmisten muuttoliike Eurooppaan."

Kun väestö siirtyy köyhemmistä maista eittämättä jo etukäteen ylikuormitettuun Eurooppaan, se on kestämätön tilanne ilmastonmuutoksen kannalta.

Ainoa keino taistella ilmastonmuutosta vastaan on pyrkiä ehkäisemään väestöräjähdys ja sitä seuraava massamaahanmuutto köyhemmistä maista rikkaampiin maihin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tässä blogistin kirjoittelussa on jotain kovin tuttua ?

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/tutk...

Pääasiahan poliitikolle on kuitenkin se, että pannaan ihmiset kyykkyyn ja maksamaan kaikesta lisää. Ilmastomuutoksesta kohkaaminen tekee sen nyt mahdolliseksi. Kukaan kun ei viitsi tai kehtaa kyseenalaistaa. Verotuloilla voi sitten taas mukavasti poliitikko poikineen puuhastella.

Pidetään väkisin ne maan rajat auki halpatyövoimalle ja suositaan kovasti globalisaatiota. Parempi, että saadaan ilman tulleja vaikkapa niitä ympäristöystävällisiä Kiinaromuja maa täyteen. Tuetaan myös EU n toimintaa nöyrästi. Autetaan Saksaa ja Ranskaa menestymääm, ja autetaan osaltamme myös pulaan joutuneita suurpankkeja. Sehän on meille parhaaksi.

Tämä on sitä Kokoomuksen tähän asti ajamaa käytännön läheistä politiikkaa, joka ihan varmasti myös poistaa oletetun ihmisen vaikutuksen ilmastonmuutokseen. Ainakin Suomessa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Naiivimpaa ja valheellisempaa blogia en muista vähään aikaan lukeneeni.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Tuleekohan krematoriosta päästöjä.

Toimituksen poiminnat