JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Nyt rakentamaan miniyksiöitä!

  • Nyt rakentamaan miniyksiöitä!
    Nyt rakentamaan miniyksiöitä!

Kokoomusopiskelijat vaati liittokokouskannanotossaan lisää kohtuuhintaista asumista korkeakoulukaupunkeihin. Yhtenä ratkaisuna Kokoomusopiskelijat ehdotti niin sanottujen miniyksiöiden sallimista. Vielä viime vuonna pienin sallittu huoneistokoko oli 20 neliömetriä. Nyt hallitus on päättänyt, että tämän vuoden alusta opiskelija-asunto saa olla 16 neliömetriä, jos yhteisöllisiä tiloja samalla lisätään. Sama käytäntö on voimassa myös Ruotsissa.

Miniyksiöitä on sekä ylistetty että parjattu. Jotkut näkevät niin pienet asunnot ihmisasumukseen soveltumattomina ”koppeina”. Toisaalta esimerkiksi SATOn rakennuttamat 15,5 neliön uudet vuokrayksiöt vietiin käsistä. Hyvä sijainti, edullisuus ja toimiva pohjaratkaisu ovat monelle nykypäivän opiskelijalle väljiä asuinneliöitä tärkeämpiä. Poliitikkojen tehtävä ei olekaan säännellä minkä kokoinen asunto kenellekin on hyvä, vaan markkinamekanismi ratkaisee sen paljon kätevämmin. 

Nyt kun normit eivät enää ole esteenä, miniyksiöiden rakentamisessa on siirryttävä teoriasta käytäntöön. Tällä hetkellä kohtuuhintaisten asuntojen puute muodostaa pullonkaulaa kaupungistumiselle. On myös opiskelijakaupungille vetovoimatekijä, että opiskelemaan haluaville nuorille löytyy sopivia asuntoja. Pienet yksiöt ja korkea rakentaminen ovat samalla tehokasta maankäyttöä ja siten ympäristöystävällisempi valinta.

Kaavoitukseen, lupamenettelyihin ja tonttipolitiikkaan on nyt kohdistettava riittävästi resursseja. Asuntomarkkinoille on odotettavissa ylikuumenemista, kun pitkästä taantumasta aletaan vihdoin pääsemään yli. Ne alueet, jotka onnistuvat tarjoamaan korkean osaamisen työpaikkoja ja kohtuuhintaista asumista, tulevat menestymään. Siksi opiskelijoiden ajatuksia kannattaa kuunnella nyt.

Janika Takatalo

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Onkohan Kokoomuksen nuoret miettineet, mitä sosiaalipsykologisia seurauksia tällaislla miniyksiöiksi nimetyillä ihmisten säilytyskopeilla on.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

En tuosta oikein tiedä, mutta yleisellä tasolla tuottavuus paranee, kun samaan tuotantomäärään päästään käyttämällä vähemmän neliömetrejä eli tuotantopanoksia. Se tuossa, ja aika monessa muussakin projektissa lienee tavoitteena.

Periaatteessa Suomessa olisi lääniä 6 hehtaaria jokaiselle, mutta kukaan ei ota meitä tosissaan ellemme pientä ruuhkaa saa aikaan.

Pekka Iiskonmaki

#3
Kanoja ei saa pitää häkeissä, mutta opiskelijoita voi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #5

Jos antaa kanalle kännykän, niin siitä tulee virikekana ja se taas on jo ihan ok.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kaksi neliötä ja yhteisvessa riittää hyvin.

Pekka Iiskonmaki

''Vielä viime vuonna pienin sallittu huoneistokoko oli 20 neliömetriä. Nyt hallitus on päättänyt, että tämän vuoden alusta opiskelija-asunto saa olla 16 neliömetriä, jos yhteisöllisiä tiloja samalla lisätään. Sama käytäntö on voimassa myös Ruotsissa.''

Suomalaiset haluavat asua keljoissa. Outo kansa ja ihmeelliset tavat.

Seuraava vaihde on Jarmon ehdottama kaappi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei siitä niin kovin kauaa ole, kun noista opiskelijoiden soluasunnoista haluttiin eroon melkein millä keinon tahansa. Parikymppinen opiskelija ei tietysti voi moista muistaa, mutta kyllä niitä joskus 80- ja 90-luvuilla maalailtiin vihonviimeisenä asumisratkaisuna. Mutta ehkä kurjistuminen on tulossa takaisin.

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Vielä enemmän voitaisiin säästää rakentamalla eri pituisille opiskelijoille eri korkuisia miniyksiöitä. Huonekorkeudet voisivat vaihdella puolestatoista metristä max kahteen metriin.

Tällä periaatteella voitaisiin rakentaa myös edullisia mikrokaksioita, jos joku haluaa pröystäillä. Makuuhuoneen korkeudeksi riittäisi metrikin, koska siellähän ollaan vaaka-asennossa!

Toimituksen poiminnat