JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Aidosti #häirinnästävapaa Eduskunta

  • #Häirinnästävapaa Suomi syntyy teoilla. Kuva: OIkeusministeriö.
    #Häirinnästävapaa Suomi syntyy teoilla. Kuva: OIkeusministeriö.

Olen hyvin surullisena ja pettyneenä seurannut viimeaikaisia tapahtumia työpaikassani eduskunnassa. YLE julkaisi viime viikolla selvityksen, jonka mukaan useampi kuin joka kymmenes avustaja on kokenut seksuaalista häirintää kuluvan vaalikauden aikana. Suurimmassa osassa avustajien ja muiden työntekijöiden vastauksista toistuu kertomus, jossa ahdistelijalla on ollut valta-asema suhteessa ahdisteltavaan.

Avustajat ilman rajoja –verkosto otti jutun ilmestymisen jälkeen kantaa siihen, että eduskunnan hallinto on suhtautunut puutteellisesti ja jopa haluttomasti kansanedustajien avustajien ilmoittamiin häirintätapauksiin. Häirinnän yleisyys on ollut tiedossa toistuvasti teetetyissä työpaikkaselvityksissä, mutta uusia toimia tilanteen korjaamiseksi ei ole toteutettu. Tai no, eduskunta kyllä laittoi ulos tiedotteen, jonka mukaan eduskunnassa on häirinnälle nollatoleranssi. Nollatoleranssi ei kuitenkaan synny pelkästään siitä tiedottamalla.

Eduskunnassa käytiin juuri ajankohtaiskeskustelu, jossa kaikenlainen häirintä tuomittiin yksimielisesti. Kansanedustajat myös peräänkuuluttivat eduskunnalta vaadittavaa esimerkkiä häirinnän kitkemisessä.

Eipä kulunut aikaakaan, kun saimme lukea perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen käyneen humalassa käsiksi edustajakollegaan ja tehneen hänelle väkisin seksuaalisen teon eduskuntatalossa. Anteeksipyyntökin oli muotoa ”ei tule toistumaan ennen kuin olen seuraavan kerran kännissä”. Hakkaraisen mukaan seksuaalisesta häirinnästä ei kannata välittää, koska siitä ei jää jälkeä.

Pöyristyttävää! Vielä erikoisemmaksi tilanteen tekee se, että eduskunnan hallintojohtajan mukaan eduskunnan häirinnänvastaisissa toimissa ei juurikaan ole parannettavaa. Häirintää kokeneen tulisi ensisijaisesti selvittää tapaus itse häiritsijän kanssa. Uusia sanktioita ei hänen mukaansa ole tarvetta asettaa häiritsijälle. Eduskunnan puhemies esitti ratkaisuksi pikkujoulujen kieltämistä ja tekijän nuhtelua.

Seksuaalisesta häirinnästä on aina jouduttava vastuuseen, oli kansanedustaja tai ei. Pikkujoulujen kieltäminen tai nuhtelu eivät ole ratkaisuja. Eduskunnan tulee näyttää esimerkkiä ja sen tulee toimillaan näyttää, mitä nollatoleranssi käytännössä tarkoittaa.

Eduskunta voisi esimerkiksi

  • Nimetä häirintäyhdyshenkilöt, joihin häirintää kokenut voi olla yhteydessä
  • Kouluttaa työyhteisöä tunnistamaan häirintätilanteet ja antaa työkaluja puuttua niihin
  • Asioiden tulee myös mennä aidosti eteenpäin organisaatiossa ja johtaa johonkin. Häirinnän uhrille ei saa kasata liian suurta taakkaa tai riskiä asian edistämisestä.
  • Lisäksi eduskuntaryhmän tulee sulkea häirintään syyllistynyt ”jäähylle” eduskuntaryhmästä ja puolueen keskeisistä luottamustoimista.

Janika Takatalo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Alkoholiton eduskunta on täysin realistinen tavoite. Yleensä muillakaan työpaikoilla ei saa nauttia alkoholipitoisia juomia eikä pitää niitä hallussaan.

Varsinkin ihmisiin käsiksi käymisestä tulisi seurata potkut välittömästi henkilöön katsomatta. Esimerkiksi Hakkaraisen tulisi luopua paikastaan varamiehensä hyväksi.

Juha Hämäläinen

Alkoholi kuuluu erilaisiin tilaisuuksiin perustellusti täällä ja kaikkialla maailmassa. Eduskunta ei ole poikkeus.

Parin häirikön ja alkoholistin ei tule vaikuttaa asiaan mitenkään. He ovat se ongelma eikä muiden hallittu viinasten nautiskelu.

Olen samaa mieltä, että jo saavutetuilla näytöillä Hakkarainen joutaa pois eduskunnasta ja tilalle fiksummin käyttääntyvä edustaja.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä olen aina luullut, että eduskunnassa tehtäisiin lainsäädäntötyötä. En tiennytkään, että eduskunta järjestää vain tilaisuuksia.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tässä voi käydä niin, että Veera Ruohon rikosilmoituksen seurauksena Hakkarainen joutuu jättämään eduskunnan, sillä rikosnimikkeeksi saattaa tulla esim. seksuaalinen ahdistelu. Ainakin Verkkouutisten mukaan rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan sen tunnusmerkit täyttyvät:

https://www.verkkouutiset.fi/veera-ruoho-jattaa-te...

Maksimirangaistus seksuaalisesta ahdistelusta on kuusi kuukautta vankeutta:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/188900...

Jos Hakkarainen todetaan syylliseksi ja hän saa teostaan vankeustuomion, niin prosessi hänen erottamisekseen eduskunnasta voidaan aloittaa perustuslain 28. pykälän perusteella:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

"Jos kansanedustajaksi valittu on täytäntöönpanokelpoisella päätöksellä tuomittu tahallisesta rikoksesta vankeuteen taikka vaaleihin kohdistuneesta rikoksesta rangaistukseen, eduskunta voi tutkia, sallitaanko hänen edelleen olla kansanedustajana. Jos rikos osoittaa, ettei tuomittu ansaitse edustajantoimen edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta, eduskunta voi hankittuaan asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton julistaa hänen edustajantoimensa lakanneeksi päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä."

Hakkaraisen suhteen hänen aikaisemmat töppäyksensä ja se, että hän toimii kansanedustajana ovat mielestäni asian suhteen raskauttavia asianhaaroja. Hän ei ole oppinut aikaisemmista töppäyksistään mitään ja kansanedustajan pitäisi olla esimerkkinä tavallisille kansalaisille.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ihan maalaisjärjellä pärjää. Ei tarvitse perustaa mitään uusia virkoja. Vai onko eduskunta suojatyöpaikka?

Välillä tuntuu sille.

Pekka Pylkkönen

Kouriminen on varmasti väärin mutta että puheet ja eleet joita melkein kaikki kokemukset olivat? Vähän skeptiseksi tässä tulee väkisinkin.

Vähintä olisi kertoa yksityiskohtaisesti siitä mikä siellä nyt on ollut häirintää. Vai onko häirintää kokeneiden joukossa näin Social justice warrioreita..

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Eduskuntaryhmät ovat kai yksiköitä jotka käsittelevät myös käyttäytymiseen liittyviä ongelmatilanteita. Jospa nämä keskuudestaan sopisivat henkilön joka perehtyy näihin asioihin ja tälle koulutusta. Ilman uusien toimien tai virkojen perustamista, sillä hallintohenkilöstöä on jo varmaan sekä terveydenhoitoon on järjestelmä, myös henkisen hyvinvoinnin.

Käyttäjän JukkaKarasti kuva
Jukka Karasti

Eihän tuo Hakkaraisen touhu ole mistään kotoisin.
Mutta!.Se mikä vetää surulliseksi on se mitä te tällä hetkellä teette.
Elämää on muuallakin,ei vain Turku Helsinki moottoritiellä tahi junassa.
Kannattaa Janikankin hamuta valtaa ja mammonaa jos meinaa elämässään menestyä arvojensa mukaisesti.
Aikansa kun valtion velka kasvaa niin nuorison hymy hyytyy.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Selvennä mitä tarkoitat ja miten se liittyy aiheeseen!

Jukka Kujala

Täytyy taas muistaa, että eduskunta on poikkileikkaus kansasta. Kansa ei ole häirintävapaa!

Toimituksen poiminnat