JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Startup -viisumi ja asiantuntijoiden maahantulon helpottaminen tervetullutta!

  • Tervetuloa Suomeen, kasvuyrittäjät!
    Tervetuloa Suomeen, kasvuyrittäjät!

Suomi tarvitsee kasvuyrittäjiä ja huippuammattilaisia. Yhä globaalimmassa maailmassa kilpailu osaajista kiristyy, ja Suomen on tärkeää pärjätä tässä mittelössä. Ne maat tulevat pärjäämään tulevaisuudessa, jotka onnistuvat nopeasti kokoamaan parhaat tekijät innovaatioiden ympärille.

Kokoomusministerit Kai Mykkänen ja Paula Risikko antoivat tänään eduskunnalle esityksen, jonka avulla startup –yrittäjä voi saada oleskeluluvan Suomeen. Tekes varmistaa, että yrittäjyys on uskottavaa. Samalla byrokratiaa kevennetään Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten asiantuntijoiden kohdalla.

Niin kutsutun startup -viisumin käyttöönotto lähettää viestin siitä, että Suomi panostaa kasvuyrittäjyyteen. Hallituksen esityksellä uudistetaan myös muiden yrittäjien oleskelulupia. Jatkossa yrittäjyyden perusteella annettava oleskelulupa ei enää riipu yhtiömuodosta. Esitykset tukevat yrittäjyyttä ja talouskasvua ulkomaalaislain keinoin.

Vaikka uudistukset koskevat tällä hetkellä verrattain pientä joukkoa, voi niiden välillinen vaikutus kuitenkin olla suuri. Eurostatin (2015) tutkimuksen mukaan pk-yritysten kentässä eniten uusia työpaikkoja syntyy juuri kasvuyrityksiin. Startupit vaikuttavat ympäristöönsä positiivisesti myös esimerkiksi siten, että ne tarjoavat toimivan kanavan kaupallistaa akateemisen tutkimuksen tuloksia. Kasvaessaan startupit työllistävät etenkin korkeasti koulutettuja ihmisiä.

Kun mietitään vaikkapa Nokian rippeistä syntyneitä uusia liikeideoita, oli niissäkin keskeistä tarvittavien osaajien saaminen oikealla hetkellä kasaan. Nykymaailmassa suomalaisten korkeakoulutettujen määrä ei välttämättä yksin riitä vastaamaan kaikkien alojen osaamistarpeisiin. Silloin on tärkeää, että työhön ja yrittäjyyteen kykenevien ammattilaisten on mahdollisimman mutkatonta hypätä mukaan remmiin.

Meillä ei ole mitään syytä jarruttaa työ- ja yrittäjyysperusteista maahanmuuttoa – päinvastoin! Heikentyneen huoltosuhteen Suomi tulee vielä kiittämään siitä, että veroja maksavien aikuisten nenän edestä ei vedetä ovia kiinni.

Janika Takatalo

Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Ajatus on kaunis. Täytyy kuitenkin ensin ymmärtää ihan oman kokemuksen kautta minkälainen on kasvuyritys ja sen johto ja omistajat. Tätä ei opi korkeakoulun luennoilla vaan kokemuksesta.

Kasvuyrityksiä syntyy alueille, joissa on tilaa innovaatioille, ei perusrutiineja pyörittäviin yrityksiin. Toisekseen meillä on kasvuyrityksiä, joilla on potentiaalia kotimaassa ja osalla myös viennissä. Kansantaloudelle tärkeitä ovat lähinnä vientimarkkinoille kasvavat ytitykset.

Miksi meillä on niin vähän kasvavia vientiyrityksiä? Onko vikaa kyvyssämme kehittää jotain todella uutta?

Olen nähnyt läheltä näitä menestyneitä vientiyrityksiä muutamia. Niille yhteistä on ollut usean asian osuminen kohdalleen samaan aikaan. Tuoteideat ovat olleet erinomaisia kuten niiden toteutus ja ydinosaajat. Mutta yhdestäkään niistä ei olisi tullut mitään ilman kykyä ottaa taloudellisia riskejä tai ilman taitavaa ja aggressiivista kasvua hakevaa myyntityötä.

Tuovatko helposti saatavat viisumit kasvuyrityksiä Suomeen? En usko. Suomeen on aiemminkin ollut helppo asettua, jos on uskottavaa perustaa tarjota yritystoiminnalle tai erityistä teknistä osaamista.

Tuoko viisumit tänne pääomia tai myyntiosaamista? Ei sen enempää kuin aiemminkaan. Syynä on se, että jolla on pääomua tai korkean tason osaamista kansainväliseen liiketoimintaan ja tuotekehitykseen, hän hakee kevyttä verotusta itselleen ja sijoituksilleen. Suomi ei näitä ole tarjonnut tähän mennessä. Taitavat myynti-ihmiset kiertävät kaukaa verokarhumme, joka vie yli puolet tilistä, joita maailmalla totuttu saamaan. Meillä ei kansalla oikein mitään käsitystä länsimaiden kovista palkoista.

Jokainen globaalissa kaupassa toiminut ja muualla asunut tietää, että kotipaikka on syytä asettaa niin, että matkustus on mutkatonta kaikkiin suuntiin. Lentoja tarjolla monen yhtiön kautta ja mielellään paljon suoria lentoja. Toisekseen tärkeää on perheen viihtyminen.

Väitän, että Suomen valtit ulkomaisen osaajan kannalta ovat aivan muualla kuin yleensä luullaan. Suomen puhtaus, pieni väestön tiheys ja turvallisuus ovat tehneet ratkaisevan vaikutuksen useaan tuttuuni, jotka jääneet perheineen lopulta Suomeen. Heissä on ihmisiä ympäri maailmaa. Erityisesti aasialaiset ovat kyllästyneet kotimaidensa saasteisiin, ruuhkiin, kaikkinaiseen ahtauteen ja sekasortoon. Koulujärjestelmämme ja päivähoitomme on myös perheen kannalta hyvä.

Tässä on valttimme sekä poliittisesti vakaassa maassa, jota tosin Vladimir hieman varjostaa. Varjonsa heittää myös harmaa säämme. Siihen ei kuulemma totu koskaan. Olen samaa mieltä.

Käyttäjän Veli-MattiPoikela kuva
Veli-Matti Poikela

Tämä on samaa kuin muuttotappiokunnissa, joissa tarjotaan epätoivoisesti euron tontteja ja ilmaisia viemäriliittymiä, mutta tulijoita ei näy.

Yritysverotus, byrokratia, työn hinta, rikkidirektiivit, huono sijainti ja pienet pääomat pitävät huippuammattilaiset ja ulkomaalaisen pääoman poissa. Noihin ei ilmaiset viisumit auta, valitettavasti.

Toimituksen poiminnat