JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Olin feministi eilen, aion olla sitä vielä huomennakin

 • Feminismiä tarvitaan 365 päivänä vuodessa
  Feminismiä tarvitaan 365 päivänä vuodessa

Naistenpäivänä tasa-arvolle löytyy puolustajia. Varsinkin kuntavaalien alla.

Moni sellainenkin, joka muuten ei ole hiiskunut tasa-arvosta ikinä mitään, kehuu nyt kilpaa, kuinka tarvitaan palkkatasa-arvoa ja perhevapaiden uudistamista.

On hienoa, että yhä useampi naistenpäivän johdosta herää näiden kysymysten äärelle. Toivoisin vain, että samat asiat pysyisivät mielessä ne muutkin 364 päivää vuodessa

Minä olin feministi eilen ja aion olla sitä vielä huomennakin. Meillä nimittäin riittää vielä tehtävää. Tehtävää, jota ei yhtenä päivänä saada valmiiksi. Toivottavasti moni sitoutuu näiden epäkohtien parantamiseen ihan jokaisena päivänä vuodessa.

 • Lähisuhdeväkivalta on Suomessa muuta Eurooppaa yleisempää. Suomessa väkivaltaan menehtyy yli kaksinkertainen määrä ihmisiä muuhun Länsi-Eurooppaan verrattuna. EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan vuonna 2014 Suomessa jopa 47 prosenttia naisista on joutunut fyysisen tai seksuaalisen väkivallan uhriksi. Lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokee joka viides nainen. Noin 20 naista kuolee vuosittain puolisonsa väkivallan uhrina.
   
 • Lukiolaisille tehdyssä kyselyssä enemmistö nuorista (naisista) oli kokenut seksuaalista häirintää. Valitettavan tuttuja asioita ovat luvaton koskettelu, ahdistava kommentointi somessa ja ehdottelu julkisissa tiloissa ja -kulkuvälineissä. Nuoret kaipaavat enemmän avointa keskustelua rajoista sekä välitöntä puuttumista sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyvissä häirintätapauksissa.
   
 • Omaishoito on mielletty pitkälti naisten työksi. Tällä hetkellä omaishoidon tukea saavista hoitajista 70 % on naisia. Kotona tehty hoivatyö on eläke-erojen merkittävimpiä syitä. Omaa lastaan hoitavista työikäisistä omaishoitajista on naisia yli 90 %. Heistä osa voi jäädä kokonaan vaille eläkekarttumaa.
   
 • Kunnalliseen päätöksentekoon tarvitaan lisää naisia. Ensinnäkin ehdokasasettelun on oltava kattavaa ja tasa-arvoista. Myös yhdenvertaista: tarvitsemme erilaisia ihmisiä toteuttamaan demokratiaa. Ykköspaikoille tarvitaan tasapuolisuutta. Tämä vaatii johdonmukaista tasa-arvon noudattamista niin hallitus-, valtuusto- kuin lautakuntapaikkojenkien johtoa nimittäessä.
   
 • Työmarkkinat ovat segregoituneet sukupuolen mukaan edelleen liikaa miesten ja naisten aloihin. Naisten ura- ja palkkakehitys jää miesten vastaavista jälkeen. Nuoria naisia syrjitään edelleen työnhakumarkkinoilla. Pitkät hoitovapaat johtavat naisten kotiin jäämiseen.
   
 • Feminismi ei aja vain naisten asemaa. Yhtä tärkeää on myös olla huolissaan syrjäytyneistä nuorista miehistä, oppimistuloksissa jälkeen jäävistä pojista ja kasvaneista terveys- ja hyvinvointieroista sukupuolten välillä. Myös muunsukupuolisten tasa-arvoa on ajettava ja epäinhimillinen translaki laitettava kuntoon.

Kokoomus ajaa mm. perhevapaiden uudistamista, varhaiskasvatusasteen nostoa, työ- ja perhe-elämän parempaa yhdistämismahdollisuutta sekä ensi- ja turvakotipaikkojen ja muiden matalankynnyksen tukipalvelujen lisäämistä. Näille asioille löytyy kyllä nyökyttelyä yli puoluerajojen, mutta kun päätöksiä pitäisi tehdä, alkaakin kannustajien rivit harventua. Kansanedustaja ja Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman totesi viime kyselytunnilla ansiokkaasti, että Kokoomuksen hallituskumppanien (Keskusta ja Perussuomalaiset) nihkeys uudistaa perhevapaita taitaa johtua ideologisista syistä pitää naiset kotona. 

Näin ei pitäisi olla. Tarvitsemme lisää aitoja tasa-arvon puolustajia ja tarvitsemme heitä 365 päivää vuodessa. 

 

Janika Takatalo

Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mitä mahdat tarkoittaa feminismillä? Onko se tasa-arvon ajamista vai naisten etujen ajamista? Vai onko se molempia?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jotain voi päätellä siitä, että ensin tämä feministi listaa viisi pelkästään naisiin keskittyvää kohtaa, ja sen jälkeen heittää perustoteamuksen, että feminismi ei aja vain naisten asemaa.

Juuso Hämäläinen

Älä nyt ihmeessä omi kaikesta huolehtimista feministeille. Kokoomusta on myös tarpeetonta liittää sosiaaliseen yhteiskuntaan. Autan hieman. Vanhat papat puolueessasi eivät ole yhtään samaa mieltä kanssasi. Heitä ei duunareiden, opiskelijoiden ja perheiden hyvinvointi kiinnosta yhtään. Se ei kuulu oikeistolaiseen ideologiaan ja kapitalismiin. Ne edustavat vain kustannuksia ja riesaa. Porukkasi iskulause on aina ollut: mind your own business.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Listastasi unohtui asevelvollisuus. Se on nykysuomessa ainoa kohta, missä sukupuolten välinen epätasa-arvoisuus on kirjattu lakiin.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Tärkeitä asioita tietysti kaikki. En vaan ole varma onko monessakaan esittämässäsi kohdassa isoin ongelma niinkään tasa-arvossa vai onko kyse laajemmasta ongelmasta. En todellakaan halua vähätellä naisten kokemaa epäoikeudenmukaisuutta. Muistutan vaan ettei myöskään lukiossa seksuaalista häirintää kokenut, väkivaltaisessa parisuhteessa elävä omaishoitoa tekevä mies ole yhtään sen paremmassa asemassa kuin vastaavassa tilanteessa oleva nainen. Hienointahan se olisi, jos nämäkin tilastot saataisiin nolliin ja tällaisia nais/mies vertailuja ei voitaisi edes tehdä. Ja siihen pitäisi ennen kaikkea pyrkiä.

Toimituksen poiminnat