JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Jokaiselle lapselle oikeus vanhempainvapaalla olevaan isään

  • Vanhempainvapaa on jokaisen lapsen oikeus
    Vanhempainvapaa on jokaisen lapsen oikeus

Keskustelu kotihoidontuesta ja vanhempainvapaista on käynyt viime päivinä kuumana. Keskustelussa liian vähälle huomiolle on kuitenkin jäänyt erittäin räikeä epäkohta: miesparit ja yksinhuoltajaisät ovat jäämässä kokonaan ilman perhevapaita.

Tällä hetkellä miesparilla tai yksin lastaan hoitavalla miehellä (seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta) ei ole lainkaan oikeutta vanhempainpäivärahoihin, jos hän ei asu eikä ole aiemminkaan asunut lapsen äidin kanssa. Oikeutta mihinkään perhevapaaseen ei siis ole, vaikka mies vastaisi lapsen hoivasta yksin, eikä äiti osallistuisi lapsen hoivaamiseen lainkaan. (Lähde: Sateenkaariperheet ry)

Sosiaaliturvaa uudistetaan tällä hetkellä avioliittolakiin tulevien muutosten yhteydessä. Muutoksia on tiedossa esimerkiksi vanhempainpäivärahoja koskevaan sairausvakuutuslakiin. Lakia on tarkoitus muuttaa siten, että avio- ja avoparit olisivat tasa-arvoisia riippumatta siitä, ovatko puolisot samaa vai eri sukupuolta. Yksinhuoltajaisien ja miesparien tasavertainen mahdollisuus vauvalomaan on kuitenkin jätetty huomioimatta.

Sosiaali- ja terveysministeriön monimuotoisia perhevapaita pohtinut työryhmä piti tätä yhtenä kiireellisimmistä epäkohdista, joka pitäisi korjata. Nyt lausuntokierrokselle tulleesta esityksestä kohta on kuitenkin jätetty kokonaan pois. Ongelma siis tunnistetaan, mutta sitä ei esitetä korjattavaksi.

Toivon ja uskon, että lausuntokierros kerää tästä asiasta tiukkasanaista palautetta. Sen myötä toivottavasti pykälät palautetaan hallituksen esitykseen. Nykyisellään nimittäin yksinäisen isän tai miesparin lapsi joutuu epäreiluun tilanteeseen. Isällä/Isillä tulisi olla huomattavat säästöt, jotta kotiin jääminen ilman yhteiskunnan tukea olisi mahdollista.

Eikö jokaisella lapsella ole oikeus kiireettömään arkeen ja tärkeän tunnesiteen luomisen mahdollisuuteen vanhempansa kanssa ensimmäisinä kuukausinaan?

 

Janika Takatalo

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Taitaa olla Kokoomusnuorilla järki pahemman kerran hukassa?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Miksi argumentoida, kun voi mennä adhominemiin. Jee, internet!

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

"Taitaa olla Kokoomusnuorilla järki pahemman kerran hukassa?"

Kuinka niin? Eikö kaikilla lapsilla pitäisi olla yhtäläinen oikeus siihen, että heidän vanhemmillaan on vanhempainvapaata?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Mainitsemiasi epäkohtia on pidettävä esillä. STM on pakettia valmistellut ja olisikin mielenkiintoista tietää, kuka/ketkä ovat niistäneet nenää STM:n asettaman työryhmän näkemyksillä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ministeriön valmistelemaan lakipakettiin sisältyy räikeää sukupuolisyrjintää, koska siinä esitetään esimerkiksi seuraavaa :

"lapsen äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla olisi oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin lapsen äidin miespuolisella avio- tai avopuolisolla."

Avoliitossa elävän naispariskunnan (juridiset naiset) molemmat osapuolet olisivat siis oikeutettuja täyteen vanhempain- ja isyyspäivärahaan - miespariskunnat lakiesitys (tai -ehdotus) jättää tyhjän päälle.

(terminologiafriikit tosin voivat hämmentyä jo tuostakin "naispuolisen avopuolison oikeudesta isyysrahaan")...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Janika Takatalo: Olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä. "Jokaiselle lapselle oikeus vanhempainvapaalla olevaan isään." Niin ja lisäksi vanhempainvapaalla olevaan äitiin. Kansanedustaja Jani Toivola suree julkisuudessa isätöntä lapsuuttaan samalla kun on järjestänyt tietoisesti tyttärelleen äidittömän lapsuuden.
Isättömiä ja äidittömiä lapsia on elänyt eläämäänsä maailman sivu ja tulee aina elämään. Toinen asia on se, millaisia perhe- ja vanhemmuusmalleja yhteiskunta lainsäädännöllään tulee tukea. Parasta on, että jokaisella lapsella on läsnäoleva äiti ja isä, joilla on myös mahdollisuus pitää vanhempainvapaata.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tässä sitten vielä se elävässä elämässä tehty havainto, että isyys- tai vanhempainvapaiden käyttö on työssäkäyvälle erittäin kallista. Palkka putoaa suurin piirtein puoleen, jolloin maksukyky pelkästään kiinteiden kulujen osalta käy hyvin niukaksi. Kolme viikkoa on sen suhteen vielä siedettävää, mutta puoli vuotta tekisi jo todella tiukkaa.

Usein perheissä on joko koko- tai osaaikaisia kotiäitejä, mutta miesten isien työtuntimäärät ovat 17-20% suurempia.

Eniten työtä tekevät alle kouluikäisten lasten isät. Vanhempainvapaat siten iskisivät pahiten juuri heidän talouteensa.

Ilmiötä voivat vahvistaa erinäiset pienet seikat, kuten ikä, jota ei huomioida yleisissä tilastoissa. Sikäli kun ikä vaikuttaa sekä työssäkäyntiin että palkkaan ja miehet ovat suhteissa yleensä hieman vanhempia, voi myös se nostaa vanhempainvapaalle jäämisen vaikutusta tulotasoon. Koska miehen alentunut tulotaso helposti rikkoo avioliiton, on senkin myötä ymmärrettävää, etteivät miehet mielellään jää vanhempainvapaalle.

Vaikka nämä tekijät ehkä selittävät hyvin miesten haluttomuutta jäädä vanhempainvapaalle heterosuhteissa, ne eivät tietenkään päde yksinhuoltajaisien tai ehkä myöskään homoparien kohdalla.

Sinällään isät ja äidit eivät ole aivan samalla linjalla vanhempainvapaan tärkeyden puolesta. Suhteen muodostuminen on mahdollisesti keskeinen peruste vapaalle, mutta äiti toimii sen lisäksi myös imettäjänä, mutta tätä etua ei ole miehillä tai ottoäideillä. Vanhempainvapaat ovat olemassa lasten etuihin perustuvista syistä, eivät vain palkkioksi vanhemmille. Täytyy siis kysyä, millä kaikilla hyödyillä vanhempainvapaita perustellaan ja onko niissä imetyksen kaltaisia faktuaalisia sukupuolieroja.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Oikeus vanheimpainvapaalla olevaan isään? Ollaan kaikki kotona ja otetaan lisää velkaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kun ensin saataisiin lapselle oikeus isään.

Timo Lehtonen

Luonnos 19.9.2016 hallituksen esitykseksi laeiksi sairausvakuutuslain muuttamisesta ja elatustukilain 6 ja 8 §:n muuttamisesta sekä eräiksi avioliittolain muutoksen edellyttämiksi lainmuutoksiksi.

Annetut lausunnot löytyvät ao. hankkeen STM043:00/2016 sivulta osiosta ”Asiakirjat” (http://stm.fi/hanke?selectedProjectId=21807 ja http://valtioneuvosto.fi/hanke?selectedProjectId=2...)

Luonnos hallituksen esitykseksi http://stm.fi/documents/1271139/3194014/Luonnos_HE...

Lausuntopyyntö http://stm.fi/documents/1271139/3194014/Lausuntopy...
http://www.hare.vn.fi/upload/asiakirjat/21940/2578...

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Voisi olla ensin hyvä huolehtia siitä, että jokaisella lapsella on myös oikeus isään. Ja ei - tämä ei ole kannanotto minkään avioliittolain tai adoptio-oikeuden tiimoilta.

Toimituksen poiminnat