JanikaTakatalo Sinivihreä nuori vaikuttaja. Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu.

Kirjastojen varausmaksut sotivat maksuttomuuden periaatetta vastaan

  • Kirjastojen varausmaksut sotivat maksuttomuuden periaatetta vastaan

Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja Rauha Maarno kirjoitti mielipiteessään ”Köyhätkin lukevat kirjoja” (HS 26.7.), että jo 50 sentin varausmaksun poisto johtaa lainausten lisääntymiseen. Tämä on hänen mukaansa merkki siitä, että lukijoita löytyy muualtakin kuin keskiluokasta.

 

Kirjasto on suomalaisten eniten käyttämä ja yhteisesti korkealle arvostama kulttuuripalvelu. Tämän puolesta puhuvat myös tilastot. Kuntaliiton mukaan 66 prosenttia kuntalaisista käyttää kirjastopalveluita ja kaksi miljoonaa suomalaista lainasi kirjastosta ainakin jotain vuonna 2015. Tähän joukkoon mahtuu jos jonkinlaista lukijaa.

 

Maksuttomuus on kirjastojen keskeinen periaate. Mielestäni varausmaksujen kerääminen sotii tätä ajatusta vastaan ja siksi siitä olisi luovuttava. Varsinais-Suomen Vaski-kirjastoissa kirjan varaaminen maksaa tällä hetkellä euron per kappale. Euro ei ehkä kuulosta paljolta, mutta ahkerasti lukevalle opiskelijalle tai eläkeläiselle se voi jo kukkarossa pidemmän päälle tuntuakin ja siten vähentää lukuintoa.

 

Osa kirjastoista on jo lopettanut varausmaksujen perimisen, mikä on näkynyt suoraan varausmäärissä. Maksun poiston jälkeen Helsingissä varaukset ovat kasvaneet 860 000:sta runsaaseen miljoonaan. Varausmaksujen poisto lisää aineiston kiertoa ja vaikuttaa erityisesti niihin asiakkaisiin, joille varausmaksu on kynnyskysymys.

 

Varausmaksujen poistamisen kääntöpuoli on tietysti kirjastoilta saamatta jäävät tulot. Esimerkiksi Turussa varaus- ja muiden maksujen tuotto oli viime vuonna hieman vajaa 70 000 euroa eli n. 7 prosenttia kaikista kirjaston tuotoista. Varausmaksun poistaneissa kirjastoissa vajetta on paikattu muun muassa myöhästymismaksuja korottamalla sekä veloittamalla hakematta jääneistä varauksista. Nämä ns. sakkomaksut ovat mielestäni perusteltuja.

 

Tärkeimmät motiivit aidosti maksuttomille kirjastopalveluille nyt ja tulevaisuudessa ovat tiedon ja kulttuurin tasavertainen saavutettavuus, lukemiskulttuurin vahvistaminen sekä elinikäisen oppimisen lisääminen. Tulevaisuuden kunnissa sivistystehtävät korostuvat aivan uudella tavalla, kun sote-uudistus haukkaa ison osan kunnan nykyisistä tehtävistä. Houkuttelevat kirjastopalvelut ovat siten myös kunnan vetovoimatekijä ja elinvoiman lisääjä.

 

Kannattaisi muidenkin kirjastojen ottaa edelläkävijöistä mallia ja luopua varausmaksuista mahdollisimman pian.

 

Janika Takatalo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kaukolaina se vasta kallis onkin. Odottelen kirjaa, jonka lainausmaksu on seitsemän euroa. Korkea hinta saattanee johtua postista, jonka avulla kirja toimitetaan. Oli miten oli, niin moinen hinta alkaa olla jo sellainen, että se voi monelle muodostua lainaamisen esteeksi.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Oulussa ei enää varausmaksuja ole. Ja kaukolainatkin ovat vain euron verran kappale. Joskus olen kaukolainannut jotain Helsingin kirjastoista ja he jostain syystä ovat seitsemää äyriä vailla.

Kaukolainaus on hieno systeemi, koko Suomen ja Pohjolankin kirjastot käytettävissä. Monihakupalvelu Frank on parasta mitä kirjastohiiri voi toivoa.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

http://monihaku.kirjastot.fi/fi/

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Blogisti on periaatteessa oikeassa. Kirjastopalvelut olisi syytä säilyttää mahdollisimman kattavasti maksuttomina. Mutta, jos ne uhkaavat huonontua valtion ja kuntien rahannuusassa, niin olen itse innokkaana kirjalainaajana valmis maksamaan jopa pienen kirjastokorttimaksunkin. Niin hieno laitos pystyssä pysytettäväksi tässä laajuudessaan on Suomen kirjastolaitos!

Näyttää vaan siltä, että lukeminen nuorisosta alkaen on siirtymässä näyttöruudun selaamiseksi. Tosin saahan kirjastoista e-kirjojakin lainaksi, mutta taitaa olla niin, että lukeminen ja sitä kautta kirjaston käyttö tulee vähenemään. Toivottavasti olen väärässä!

Täällä Mäntässä varausmaksut ovat 1 ja 2 euroa. Viimeksi mainittu on seutuvarauksesta.
Käytän seutuvarausta paljon, mutta en pidä maksua suurena.

Itseäni suututtaa lainaajien huono kirjojen kohtelu. Sivunurkkia taivutellaan koirankorville ( kirjastoissahan on monenlaista kirjanmerkkiä aivan ilmaiseksi saatavissa ), merkintöjen tekeminen sivuille, juomien tai ruoan tiputtaminen kirjan lehdille. Jopa sätkätupakan muruja tippuu silloin tällöin lukijan syliin. Pois tällainen!

Toimituksen poiminnat